Autor
Petra Volčková
5.9.2024
No items found.

Vozidlový park firiem má mať jasné pravidlá

Spoločnosti často opomínajú firemné smernice. Car Policy má však zmysel nielen pre veľké, ale aj pre menšie spoločnosti, kde často chýba prehľadnosť a systematickosť.

----------------------------------

Kto má vo firme nárok na služobné vozidlá? Akú výbavu, značku či model si môže žiadať? Budú sa preplácať - a v akej miere - služobné kilometre? Kto a v akej miere má zodpovednosť za poistné udalosti spojené s vozidlom? Aj tieto a ďalšie otázky využívania firemného fleetu riešia mnohé spoločnosti, pričom najmä tie menšie často dôležitosť car policy bagatelizujú. „Zahraničné spoločnosti a firmy s operatívnym lízingom majú väčšinou jasné pokyny, ale Car Policy má zmysel aj pre menšie firmy, kde často chýba prehľadnosť a systematickosť,“ hovorí Petra Mišovičová, Account Team manažérka Business Lease Slovakia.

----------------------------------

Car Policy urobí poriadok

Firemné smernice, tzv. car policy, stanovuje jasné pravidlá pre výber a nákup vozidiel, ich používanie, údržbu, či zodpovednosť za škody.

Car Policy je interný dokument, ktorý definuje pravidlá pre správu a používanie firemných vozidiel. Tento dokument je kľúčový nielen pre fleet manažérov a vedenie, ale aj pre samotných zamestnancov, ktorí autá využívajú. Napriek tomu ho mnohé firmy stále nemajú,“ konštatuje Petra Mišovičová. Car Policy v podstate pokrýva celý „život“ vozidla vo firme – od nákupu až po vyradenie, a pomáha tak firmám znižovať náklady a minimalizovať riziká spojené s používaním firemných áut.

V prípade problému totiž existuje dokument, na ktorý sa dá odvolať. Čo má obsahovať?

----------------------------------

Nákup a výber vozidiel

Dôležitým prvkom firemných smerníc sú pravidlá pre nákup áut, ako napríklad maximálna cena vozidla alebo výška mesačnej platby pri operatívnom lízingu. Väčšie firmy majú často viac kategórií vozidiel s rozdielnymi limitmi.

Výber značky pritom mnohé firmy robia s ohľadom na krajinu centrály materskej spoločnosti (napr. nemecké, francúzske značky a pod.). „Niektoré spoločnosti majú presne určené preferované značky, typy karosérií či bezpečnostné prvky. Tieto parametre môžu byť stanovené v Car Policy podľa potrieb a imidžu firmy,“ vysvetľuje. Väčšina firiem v porovnaní s minulosťou už berie ohľad aj na emisie pri výbere vozidla.

Pri operatívnom lízingu je zároveň vhodné, ak si firmy vyberajú vozidlo a výbavu s ohľadom na následnú zostatkovú, teda predajnú cenu. Platí tu totiž nepriama úmera. Čím je zostatková hodnota v kalkulácii vyššia, tým je celková mesačná platba operatívneho lízingu nižšia.

----------------------------------

Priradenie áut zamestnancom

Pridelenie a výber vozidla tiež podlieha postaveniu zamestnanca či manažéra vo firme.

Car Policy napríklad pomáha určiť, ktorí zamestnanci majú nárok na služobné vozidlo, čo optimalizuje počet áut, ktoré firma potrebuje. Možnosťou je tiež stanoviť si rozpočtové limity na prevádzku vozidla, ako sú platby operatívneho lízingu alebo náklady na pohonné hmoty,“ vysvetľuje Petra Mišovičová.

Z praxe Business Lease Slovakia, ktorá firmám spravuje viac než 7000 vozidiel, tiež vyplýva, že kým v prípade fleetového vozidla či vozidiel pre nižší a stredný manažment určujú značku, typ motora aj vybavenie vozidla firemné smernice, benevolentnejšia je car policy v prípade vyššieho manažmentu. Pri top manažmente sa berie do úvahy reprezentatívnosť, komfort, inovácie a  spoločenská zodpovednosť, ktorú top manažér aj prostredníctvom výberu vozidla prezentuje.

Je dôležité, aby bola Car Policy aktuálna a reflektovala zmeny v nákladoch a potrebách firmy. Pravidelná aktualizácia smernice je preto nevyhnutná,“ dodáva Petra Mišovičová.

Ak je vozidlo aj benefitom a firma ho poskytuje zamestnancovi i na súkromné účely, tak môže investovať  aj do „komfortnej“ výbavy, resp. prihliada na špeciálne požiadavky zamestnanca. Ide napríklad o vyhrievané sedačky, bezkľúčový prístup, detská sedačka, nosič na bicykle a podobne.

----------------------------------

Zodpovednosť vodiča

Zásadnou súčasťou Car Policy je zodpovednosť za pridelené vozidlo. Dokument jasne definuje povinnosti vodiča, rieši poistenie a zodpovednosť za prípadné škody či dopravné priestupky.

Odporúčame tiež zahrnúť postupy pre riešenie dopravných nehôd, krádeží vozidla alebo dopravných priestupkov. Týmto sa predchádza nejasnostiam a zbytočným komplikáciám,“ hovorí Petra Mišovičová. Pri operatívnom lízingu je postup jednoduchší, kde používateľ nahlási poistnú udalosť a zdokumentuje ju, no ďalší postup už je v rukách lízingovej spoločnosti

Petra Mišovičová, Accout Team Managerka Business Lease Slovakia

----------------------------------

Bezpečnostné zásady

Firmy, ktorým záleží na bezpečnosti svojich zamestnancov, môžu do Car Policy zahrnúť minimálne bezpečnostné štandardy, ako povinnú výbavu vozidiel – airbagy, ABS, parkovacie senzory a podobne. Ako vyplýva z praxe Business Lease, pri vyššom a TOP manažmente si používatelia vozidiel radi volia elektronizačné stabilizačné prvky a najmä asistenciu riadenia. Popri adaptívnom tempomate, či adaptívnych LED svetlometoch, je to aj head-up display, Line Assistant na sledovanie jazdných pruhov, asistent rozpoznávania únavy, asistent rozpoznávania značiek, asistent rozjazdu do kopca, kontrola slepého uhla, senzory, či parkovacia kamera.

V Business Lease však odporúčame všetkým našim klientom program zodpovednej jazdy GoBetter!, ktorý kombinuje monitorovanie štýlu jazdy a školenia defenzívnej jazdy. Tieto opatrenia môžu výrazne znížiť nehodovosť a zároveň prispieť k ekologickejšej prevádzke vozidiel,“ dodáva Petra Mišovičová.

----------------------------------

Používanie a výmena vozidiel

Car Policy stanovuje maximálnu dobu používania vozidiel, či už časovo, najčastejšie 4 roky, alebo podľa počtu najazdených kilometrov, obvykle 120 000 km. Tieto údaje sú kľúčové pre efektívnu správu a obmenu vozidlového parku. Dôležité sú aj pravidlá pre čerpanie pohonných hmôt, používanie tankovacích kariet a povolenie súkromného využívania firemných vozidiel s určením, či kilometre platí za zamestnanca firma, alebo ich platí zamestnanec.

----------------------------------

Údržba vozidiel

Dokument zvyčajne rieši aj zodpovednosť za údržbu vozidiel. Ak ide o operatívny lízing, údržbu často zabezpečuje lízingová spoločnosť, čo je jednou z výhod tejto služby. Pri vozidlách vo vlastníctve sa o pravidelný servis stará firma, drobné úkony, ako doplnenie oleja, či ďalších prevádzkových kvapalín rieši vodič.

----------------------------------

Vrátenie a vyradenie vozidla

Car Policy by mala obsahovať aj postup pri vrátení služobného vozidla, napríklad po ukončení pracovného pomeru, a postupy pri vyradení vozidiel – či už ich firma predá, alebo vráti lízingovej spoločnosti.

----------------------------------

Chcete vedieť, aké výhody Vám môžu priniesť naše služby? Neváhajte kontaktovať náš obchodný tím a dohodnúť si osobné stretnutie!

https://www.businesslease.sk/produkty-a-sluzby/operativny-leasing

----------------------------------

Kontakt

Business Lease Slovakia s.r.o, Twin City Tower, Mlynské Nivy 10, 821 09 Bratislava

p.volckova@businesslease.sk, tel.: +421 904 892 646, www.businesslease.sk

O spoločnosti Business Lease

Business Lease Slovakia je stredoeurópskou lízingovou spoločnosťou patriacou do skupiny Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave a má pobočku v Košiciach. Nadnárodná spoločnosť pôsobí aj v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

Na Slovensku bola spoločnosť Business Lease založená v roku 1998 v Bratislave. Podporujeme myšlienky spoločenskej zodpovednosti, mobility, inovácií, cirkulárnej ekonomiky a veľmi nám záleží na spokojnosti našich zákazníkov, zamestnancov aj našich dodávateľov. Dávame si záležať na budovaní zdravej firemnej kultúry a hodnotách. Okrem veľkých medzinárodných zákazníkov poskytujeme služby aj pre menšie a stredne veľké spoločnosti s balíkmi služieb šitých na mieru.

Komplexné riešenie mobility:  

• Operatívny leasing pre firmy https://businesslease.sk  

• Krátkodobý prenájom https://businessrent.sk‍

• Operatívny lízing pre zamestnancov a fyzické osoby https://activelease.sk

• Predaj preverených jazdených áut po operatívnom leasingu https://carsandcare.sk

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Utrechte. AutoBinck Group pôsobí na trhu od roku 1907 a dnes je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe. Skupina má tri divízie, patrí pod ňu 24 spoločností v 7 európskych krajinách. Celkový počet zamestnancov AutoBinck Group je 1 102. Ročné tržby skupiny predstavujú 985 miliónov.

Dovoľte nám kontaktovať vás

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.