Autor
Petra Volčková
2.7.2024
No items found.

Auto stále patrí k najžiadanejším benefitom zamestnancov

Operatívny lízing dokáže byť v porovnaní s príspevkom na mobilitu finančne výhodnejší pre zamestnancov aj zamestnávateľov, dokonca sa naň dá využiť car allowance.

----------------------------------

Príspevok na dopravu do zamestnania ponúka v súčasnosti na Slovensku 23 % zamestnávateľov. Tento benefit by však chcelo až 52 % zamestnancov. Ako vyplýva ďalej z prieskumu spoločnosti Edgar Baker, auto aj na súkromné účely ponúka 13 % zamestnávateľov, hoci by tento benefit u nás chcelo až 41 % zamestnancov.

Auto tak stále patrí k najžiadanejším benefitom, čo môžu využiť firmy aj v boji o talenty. Zároveň je nákladnou položkou, takže ho nie všetky spoločnosti dokážu poskytnúť, aby neprišli o konkurencieschopnosť. Ako skĺbiť car allowance a poskytnutie vozidla riešili odborníci na biznis raňajkách na tému Mobilita na mieru pre firmy a zamestnancov.

Firmy aj zamestnanci majú viac možností, ako využiť napríklad príspevok na dopravu tak, aby ich vyšiel finančne výhodnejšie, no zároveň bol motivujúci. No často o tom nevedia,“ upozorňuje Lucia Čišková, výkonná riaditeľka Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre fyzické a právnické osoby.

Pri finančnom príspevku napríklad 800 eur mesačne sú celkové náklady na zamestnanca v skutočnosti pre zamestnávateľa až o 45 % vyššie, než keby tento príspevok dostal zamestnanec cez operatívny lízing. Rozdiel je v stovkách eur,“ spresňuje.

----------------------------------

Žiadaný benefit

Podpora mobility zamestnanca – či už formou pridelenia služobného vozidla, alebo finančného príspevku na mobilitu, je dnes na Slovensku dokonca dôležitejším benefitom, než napr. flexibilita, kariérny rast či možnosť kariérneho vzdelávania.

Existuje tu výrazný rozdiel medzi ponukou benefitov zo strany zamestnávateľov a dopytom týchto benefitov zo strany zamestnancov. Zároveň to ukazuje na potenciálne oblasti zlepšenia a prispôsobenia benefitov podľa preferencií zamestnancov, čo môže prispieť k ich väčšej motivácii a spokojnosti v práci,“ hovorí Viera Gajdoš Andrásy, odborníčka v oblasti personálneho poradenstva spoločnosti Edgar Baker.

Viera Gajdoš Andrásy, Senior Consultant EDGAR BAKER

----------------------------------

Spoločnosť Lenovo, globálna jednotka vo výrobe počítačov, má v Bratislave centrum zdieľaných služieb pre región EMEA, v ktorom pracuje 1000 zamestnancov. Máme 12 obchodných zástupcov a servisných pracovníkov, ktorí vozidlo využívajú ako pracovný nástroj. V spoločnosti máme zároveň 120 manažérov, ktorí dostávajú ako firemný benefit buď vozidlo, alebo majú nárok na tzv. car allowance, teda finančný príspevok na mobilitu. Senior špecialisti dostávajú príspevok na dopravu,“ vysvetľuje Martin Páleník, HR riaditeľ spoločnosti Lenovo.

Auto je u nich zo strany zamestnancov preferovanou možnosťou. „Je to emócia vybrať si vozidlo a nakonfígurovať si ho. Je to tiež dôležitý element pri rozhodovaní sa o pracovnej ponuke,“ zdôrazňuje.

Martin Páleník, HR Director LENOVO

----------------------------------

Príspevok či auto?

Pre firmy sú dnes autá nákladnou finančnou položkou. Možnosťou, ako náklady optimalizovať a znížiť potrebu cash flow, je operatívny lízing,“ súhlasí Lucia Čišková. Ročne len Business Lease pribúda 100 až 120 klientov, ktorí predtým financovali obstaranie vozidla na finančný lízing či do majetku. Pri prepočte za 4-ročný prenájom vozidla, čo je najčastejšia doba operatívneho lízingu, totiž dnes firma ušetrí v porovnaní s obstaraním vozidla do majetku v priemere 20-25 % na vozidlo, v porovnaní s finančným lízingom aj 30 %, a to vrátane započítania odhadu sumy z repredaja vozidla.

Lucia Čišková, Výkonná riaditeľka BUSINESS LEASE SLOVAKIA

Pokiaľ ide o car allowance, je to síce administratívne jednoduchý úkon, keďže ho zamestnávateľ vie pridať mesačne k mzde, nie vždy je aj motivačný. Najmä ak ho po čase zamestnanec prestane používať na účely zlepšenia svojej mobility. Prostredníctvom operatívneho lízingu vie zamestnávateľ využívať vozidlo ako motivačný nástroj. Môže, ale nemusí ho zamestnancovi poskytnúť. Veľkým plusom je aj úspora nákladov a možnosť využívať ďalšie výhody, najmä služby, ktoré operatívny lízing prináša.

Ako ukazujú ilustračné prepočty, auto ako benefit na operatívny lízing je výhodnejší aj v porovnaní s mesačnými príspevkami na mobilitu. Pri car allowance sa totiž celkové náklady pre firmu navýšia ešte aj o odvody za zamestnanca. Zamestnanec pritom z príspevku musí zaplatiť daň, takže ani on nedostáva plnú sumu. Naopak, v prípade poskytnutia vozidla cez operatívny lízing využíva celú hodnotu príspevku.

----------------------------------

Ilustračný príklad:

Pozn.:Sadzby poistenia sú za rok 2020

----------------------------------

Active Lease ako car allowance

Ako sa však odborníci zhodujú, operatívny lízing môže slúžiť nielen firmám, ale aj zamestnancom ako súkromným osobám a zvýšiť tak ich flexibilitu a spokojnosť, pričom firmy naň môžu zamestnancom prispievať práve prostredníctvom car allowance.

Firmy ani zamestnanci často nevedia, že operatívny lízing už môžu využívať aj fyzické osoby. Pre zamestnanca prináša výhody v podobe nepretržitej mobility a bezstarostného užívania vozidla, keďže servis, pneuservis, či prípadnú asistenciu počas poistných udalostí zabezpečuje lízingová spoločnosť,“ hovorí Linda Bednáriková, tím manažérka pre akvizície Business Lease Slovakia.

Linda Bednáriková, Acquisition Team Manager BUSINESS LEASE SLOVAKIA

Kým pri operatívnom lízingu firmy sa zamestnanec pri výbere vozidla väčšinou musí riadiť aj car policy firmy, najmä pokiaľ ide o model, značku, farbu či výbavu vozidla, ak na operatívny lízing zamestnanca firma len prispieva cez car allowance, výber vozidla a jeho výbava je na zamestnancovi.

Zamestnanec platí v pravidelných mesačných platbách vždy len rozdiel medzi obstarávacou cenou a zostatkovou hodnotou vozidla, teda len reálne využitú časť. Má rovnako možnosť pravidelnej obnovy vozidla každé 3-4 roky, a po skončení nájmu môže, ale nemusí si vozidlo odkúpiť,“ vysvetľuje Linda Bednáriková. Výhodou podľa nej je, ak zamestnanec už predtým vo firme využíval vozidlo na operatívny lízing, takže pozná všetky výhody takejto profesionálnej správy.

Podľa prieskumu, ktorí sme nedávno robili v jednej väčšej spoločnosti, považujú zamestnanci za najväčší  benefit operatívneho lízingu bezstarostnosť užívania vozidla,“ spresňuje Linda Bednáriková.

----------------------------------

----------------------------------

Vyššia efektívnosť

Car allowance ako príspevok firmy na osobný operatívny lízing zamestnanca, tzv. Active Lease, má potenciál stať sa úspešnou podporou mobility. Ako poznamenáva aj Viera Gajdoš Andrásy, najväčšie výhody príspevku firmy na osobný operatívny lízing sú zvýšenie pracovnej efektivity (zamestnanec trávi čas v práci a nie v servise), flexibilita (využíva vozidlo, kedy potrebuje), komfort (pravidelná obmena vozidla), finančná stabilita (fixné mesačné náklady), bezstarostnosť a spoločenská zodpovednosť.

----------------------------------

Business raňajky na tému "Mobilita na mieru pre firmy a jej zamestnancov"

20. jún 2024, Twin City Tower, Bratislava

----------------------------------

Kontakt

Business Lease Slovakia s.r.o, Twin City Tower, Mlynské Nivy 10, 821 09 Bratislava

p.volckova@businesslease.sk, tel.: +421 904 892 646, www.businesslease.sk

O spoločnosti Business Lease

Business Lease Slovakia je stredoeurópskou lízingovou spoločnosťou patriacou do skupiny Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave a má pobočku v Košiciach. Nadnárodná spoločnosť pôsobí aj v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

Na Slovensku bola spoločnosť Business Lease založená v roku 1998 v Bratislave. Podporujeme myšlienky spoločenskej zodpovednosti, mobility, inovácií, cirkulárnej ekonomiky a veľmi nám záleží na spokojnosti našich zákazníkov, zamestnancov aj našich dodávateľov. Dávame si záležať na budovaní zdravej firemnej kultúry a hodnotách. Okrem veľkých medzinárodných zákazníkov poskytujeme služby aj pre menšie a stredne veľké spoločnosti s balíkmi služieb šitých na mieru.

Komplexné riešenie mobility:  

• Operatívny leasing pre firmy https://businesslease.sk  

• Krátkodobý prenájom https://businessrent.sk

• Operatívny lízing pre zamestnancov a fyzické osoby https://activelease.sk

• Predaj preverených jazdených áut po operatívnom leasingu https://carsandcare.sk

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Utrechte. AutoBinck Group pôsobí na trhu od roku 1907 a dnes je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe. Skupina má tri divízie, patrí pod ňu 24 spoločností v 7 európskych krajinách. Celkový počet zamestnancov AutoBinck Group je 1 102. Ročné tržby skupiny predstavujú 985 miliónov.

Dovoľte nám kontaktovať vás

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.