Autor
Petra Volčková
23.8.2024
No items found.

Car Policy: Čo to je a prečo by ste ju mali mať?

Aj firemné autá potrebujú jasné pravidlá – či už sú na operatívny leasing, alebo ich vlastníte. Car Policy dá vášmu vozovému parku poriadok a prináša množstvo výhod. Odpovede sme hľadali s Petrou Mišovičovou, Account Team Managerkou Business Lease Slovakia..

________________________________________________________

Car Policy: Čo to je a prečo ju mali mať?

Služobné vozidlo je pre zamestnancov výhodný benefit a pre firmy často nevyhnutná potreba. Avšak aj firemné autá potrebujú pravidlá. Čo všetko by mala Car Policy obsahovať a ako pomáha efektívne riadiť vozový park?

Čo je Car Policy?

Petra Mišovičová: „Car Policy je interný dokument, ktorý definuje pravidlá pre správu a používanie firemných vozidiel. Tento dokument je kľúčový nielen pre fleet manažérov a vedenie, ale aj pre samotných zamestnancov, ktorí autá využívajú. Napriek tomu ho mnohé firmy stále nemajú. Zahraničné spoločnosti a firmy s operatívnym leasingom majú väčšinou jasné pokyny, ale Car Policy má zmysel aj pre menšie firmy, kde často chýba prehľadnosť a systematickosť.“

Prečo by mala firma mať Car Policy?

Car Policy nie je len o poriadku a prehľade, ale prináša množstvo konkrétnych výhod.“

Jedným z najväčších benefitov je, že Car Policy určuje jasné pravidlá pre správu vozového parku. Pomáha znižovať náklady a zároveň minimalizuje riziká spojené s používaním firemných áut. Napríklad stanovíte pravidlá pre nákup vozidiel, ich údržbu, či zodpovednosť za škody. V prípade problému máte vždy dokument, na ktorý sa môžete odvolať.

Petra Mišovičová: „Car Policy zároveň prináša ekonomické výhody. Pomáha určiť, ktorí zamestnanci majú nárok na služobné vozidlo, čo optimalizuje počet áut, ktoré firma potrebuje. Ďalej si môžete stanoviť rozpočtové limity na prevádzku vozidla, ako sú splátky operatívneho leasingu alebo náklady na pohonné hmoty.“

Je dôležité, aby bola Car Policy aktuálna a reflektovala zmeny v nákladoch a potrebách firmy. Pravidelná aktualizácia smernice je preto nevyhnutná,“ dodáva Petra Mišovičová.

Čo by mala Car Policy obsahovať?

Každá firma si vytvára Car Policy podľa svojich potrieb. Pri jej tvorbe je dôležité zvážiť, ktoré oblasti správy vozového parku chcete mať pokryté. Čo všetko by mala Car Policy riešiť?

1. Nákup a výber vozidiel

Car Policy obvykle pokrýva celý „život“ vozidla vo firme – od nákupu až po vyradenie. Dôležitým prvkom sú pravidlá pre nákup áut, ako napríklad maximálna cena vozidla alebo výška mesačnej splátky pri operatívnom leasingu. Väčšie firmy majú často viacero kategórií vozidiel s rozdielnymi limitmi.

Niektoré spoločnosti majú presne určené preferované značky, typy karosérií či bezpečnostné prvky. Tieto parametre môžu byť stanovené v Car Policy podľa potrieb a imidžu firmy,“ vysvetľuje Petra Mišovičová.

2. Priradenie áut zamestnancom

Služobné vozidlá zvyčajne získavajú vybraní zamestnanci – najmä manažéri a obchodní zástupcovia. Car Policy definuje, kto má na auto nárok, aké vozidlo mu bude pridelené a ako prebieha proces odovzdania vozidla.

3. Zodpovednosť vodiča

Zásadnou súčasťou Car Policy je zodpovednosť za pridelené vozidlo. Dokument jasne definuje povinnosti vodiča, rieši poistenie a zodpovednosť za prípadné škody či dopravné priestupky.

Odporúčame tiež zahrnúť postupy pre riešenie dopravných nehôd, krádeží vozidla alebo dopravných priestupkov. Týmto sa predchádza nejasnostiam a zbytočným komplikáciám,“ radí Petra Mišovičová.

4. Bezpečnostné zásady

Firmy, ktorým záleží na bezpečnosti svojich zamestnancov, môžu do Car Policy zahrnúť minimálne bezpečnostné štandardy, ako povinnú výbavu vozidiel – airbagy, ABS, parkovacie senzory a podobne.

V Business Lease tiež odporúčame našim klientom program zodpovednej jazdy GoBetter!, ktorý kombinuje monitorovanie štýlu jazdy a školenia defenzívnej jazdy. Tieto opatrenia môžu výrazne znížiť nehodovosť a zároveň prispieť k ekologickejšej prevádzke vozidiel,“ dodáva Petra Mišovičová.

5. Pravidlá pre používanie a výmenu vozidiel

Car Policy stanovuje maximálnu dobu používania vozidiel, či už časovo (napr. 4 roky), alebo podľa počtu najazdených kilometrov (napr. 120 000 km). Tieto údaje sú kľúčové pre efektívnu správu a obmenu vozového parku. Dôležité sú aj pravidlá pre čerpanie pohonných hmôt, používanie tankovacích kariet a povolenie súkromného využívania firemných vozidiel.

6. Údržba vozidiel

Dokument zvyčajne rieši aj zodpovednosť za údržbu vozidiel. Ak ide o operatívny leasing, údržbu často zabezpečuje leasingová spoločnosť, čo je jednou z výhod tejto služby. Pri vozidlách vo vlastníctve sa o pravidelný servis stará firma, drobné úkony, ako doplnenie oleja, rieši vodič.

7. Vrátenie a vyradenie vozidla

Posledným bodom sú pravidlá pre vrátenie služobného vozidla, napríklad po ukončení pracovného pomeru, a postupy pri vyradení vozidiel – či už ich firma predá, alebo vráti leasingovej spoločnosti.

Služobné autá bez starostí s Business Lease

Správa vozového parku prináša množstvo administratívnych a prevádzkových starostí. V Business Lease vám túto prácu uľahčíme. Zabezpečte si u nás vozidlá na operatívny leasing a o údržbu, poistenie aj správu sa postaráme za vás. Dohodnite si konzultáciu s naším odborníkom a spoločne nájdeme riešenie, ktoré vám ušetrí čas aj náklady.

Ak máte záujem o ďalšie informácie o efektívnej správe firemného vozového parku, alebo by ste sa radi dozvedeli viac o možnostiach operatívneho leasingu, neváhajte nás kontaktovať >>>

Náš tím odborníkov v Business Lease Slovakia je vám k dispozícii pre konzultácie a pripravený nájsť pre vašu firmu tie najlepšie riešenia. Nechajte starosti s firemnými autami na nás a sústreďte sa na to, čo je pre váš biznis najdôležitejšie!

----------------------------------

Kontakt

Business Lease Slovakia s.r.o, Twin City Tower, Mlynské Nivy 10, 821 09 Bratislava

p.volckova@businesslease.sk, tel.: +421 904 892 646, www.businesslease.sk

O spoločnosti Business Lease

Business Lease Slovakia je stredoeurópskou lízingovou spoločnosťou patriacou do skupiny Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave a má pobočku v Košiciach. Nadnárodná spoločnosť pôsobí aj v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

Na Slovensku bola spoločnosť Business Lease založená v roku 1998 v Bratislave. Podporujeme myšlienky spoločenskej zodpovednosti, mobility, inovácií, cirkulárnej ekonomiky a veľmi nám záleží na spokojnosti našich zákazníkov, zamestnancov aj našich dodávateľov. Dávame si záležať na budovaní zdravej firemnej kultúry a hodnotách. Okrem veľkých medzinárodných zákazníkov poskytujeme služby aj pre menšie a stredne veľké spoločnosti s balíkmi služieb šitých na mieru.

Komplexné riešenie mobility:  

• Operatívny leasing pre firmy https://businesslease.sk  

• Krátkodobý prenájom https://businessrent.sk

• Operatívny lízing pre zamestnancov a fyzické osoby https://activelease.sk

• Predaj preverených jazdených áut po operatívnom leasingu https://carsandcare.sk

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Utrechte. AutoBinck Group pôsobí na trhu od roku 1907 a dnes je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe. Skupina má tri divízie, patrí pod ňu 24 spoločností v 7 európskych krajinách. Celkový počet zamestnancov AutoBinck Group je 1 102. Ročné tržby skupiny predstavujú 985 miliónov.

Dovoľte nám kontaktovať vás

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.