Autor
Petra Volčková
7.10.2024
No items found.

Šetrite na palive, nie mobilite firmy

Náklady na pohonné hmoty odkroja firmám na Slovensku až tretinu celkových nákladov. Tu sú rady odborníkov, ako nastaviť palivovú politiku, aby ste dosiahli výrazné úspory.

----------------------------------

Hoci sa to nezdá, firmy vynakladajú z celkových prevádzkových nákladov až tretinu na pohonné hmoty. Dôvodom však často nie je permanentná potreba jazdenia, ale zle nastavená palivová politika firmy.

Pri súčasnej ekonomickej situácii sú náklady na palivo významná položka. No často namiesto toho, aby firmy správne nastavili palivovú politiku, obmedzujú vlastnú mobilitu. Výrazné úspory sa však dajú dosiahnuť aj bez straty mobility,“ konštatuje Petra Mišovičová, tím manažérka pre account manažment Business Lease Slovakia.

Petra Mišovičová, Account Team Manager Business Lease

----------------------------------

TCO a TCM sú dôležité

Mnoho firiem tieto skratky nepozná, no práve celkové prevádzkové náklady na vozidlo (Total Cost of Ownership – TCO) alebo mobilitu (Total Cost of Mobility – TCM) vrátane nákladov na pohonné hmoty by mali byť pre firmu alfou a omegou pri rozhodovaní sa, aké vozidlo si do firmy obstará.

Ako nám ukazuje prax, mnohé firmy, ktoré postupne prechádzali na operatívny lízing či profesionálnu správu vozidlového parku, tento parameter pri výbere vôbec nezvažovali. Práve TCO či TCM však dokáže pomôcť optimalizovať náklady na prevádzku vozidla,“ konštatuje Petra Mišovičová.

----------------------------------

Palivové karty šetria spotrebu

Najmä malé firmy často bojujú s tým, že ich vodiči musia na služobnej ceste firemným autom spraviť obchádzku aj niekoľko desiatok kilometrov len preto, že firma má zmluvu len s jedným poskytovateľom bezhotovostných palivových kariet.

To však prináša stratu času pre vodiča,  dodatočné náklady na palivo pre firmu a neraz aj obmedzenie v počte odobratých litrov zo strany poskytovateľa karty,“ vysvetľuje Petra Mišovičová. Hoci v takýchto prípadoch majú obvykle výhodu väčšie firmy, ktoré vedia uzavrieť zmluvy s viacerými dodávateľmi, faktom je, že si aj malé a stredné firmy dokážu pomôcť.

Napríklad, ak firma využíva operatívny lízing, prípadne profesionálnu správu vozidlového parku, vie bez ohľadu na veľkosť ťažiť z výhod, ktoré poskytuje lízingová spoločnosť. Tá má zmluvy s viacerými poskytovateľmi, takže aj malá firma má automaticky na výber viac druhov aj počet palivových kariet, pričom ťaží aj zo zliav na čerpaní pohonných hmôt,“ konštatuje Petra Mišovičová.  

Na to, aby firma získala palivové karty, pritom nepotrebuje poskytnúť lízingovej spoločnosti žiadne depozity či poplatky za karty.

----------------------------------

Zmenšite administratívu

Starostlivosť o vozidlový park má obvykle na starosť personál, ktorý sa však z toho dôvodu v podstate nemôže venovať core biznisu firmy.

Pri operatívnom lízingu či správe vozidlového parku má napríklad celý manažment týkajúci sa pohonných hmôt na starosti lízingová spoločnosť. Tá zabezpečuje objednanie a výmenu palivových kariet, keď sa blíži dátum expirácie, vystavenie novej karty, náhradu v prípade straty či krádeže, odblokovanie karty, keď si ju klient napríklad zablokuje,“ vysvetľuje Petra Mišovičová.

To opäť šetrí čas, peniaze, aj personál. Pri využívaní operatívneho lízingu tiež firma dostáva len jednu faktúru. Nemusí zbierať pokladničné bločky, pretože faktúra je daňovo uznateľný doklad. Už samotný operatívny lízing pritom umožňuje znížiť administratívu, no hlavne outsourcovať financovania obstarania vozidla, ako aj všetky servisné a pneuservisné náklady a služby s tým súvisiace.

V pravidelných mesačných platbách získava firma komplexnú mobilitu, pričom platí len rozdiel medzi nadobúdacou hodnotou vozidla a zostatkovou cenou po skončení prenájmu, teda len skutočne využitú hodnotu vozidla.

----------------------------------

Ušetrite aj za hranicami

Ak vysielate vašich pracovníkov služobnými vozidlami aj do zahraničia, je dôležité, aby ste čas, palivo a administratívne náklady šetrili ešte viac. Vtedy je dobré si vybrať poskytovateľov palivových kariet, ktorí umožnia čerpanie napríklad aj u jeho partnerov, a to aj v zahraničí.

Firma tak získa aj komfort, keďže sa nemusí obmedzovať hľadaním konkrétnej čerpacej stanice, či pošte najazdených kilometrov, a to v celej Európe,“ konštatuje.

Napríklad Business Lease spolupracuje so spoločnosťou Slovnaft, vďaka čomu majú firmy k dispozícii nielen jeho čerpacie stanice po Slovensku, ale aj stovky čerpacích staníc v Česku, Maďarsku, Rakúsku, Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine, Rumunsku, v Nemecku či v krajinách Beneluxu, kde má Slovnaft svojich partnerov.

----------------------------------

Pozor na hriešnikov

Nemalé prostriedky viete ušetriť aj na defenzívnej jazde svojich vodičov. Tých treba viesť k tomu, aby sa pri jazde nesprávali ako cestní piráti, ale predvídali a prispôsobili ju podmienkam na ceste, čím sa vyhnú aj nadspotrebe. Tiež je výhodou, ak vo firme vidíte a môžete kontrolovať, aké palivové náklady má jednotlivý vodič.

Napríklad pri využívaní operatívneho lízingu firma vidí v rámci faktúry aj podrobný prehľad tankovania,“ hovorí Petra Mišovičová. GPS a monitorovanie vozidiel zároveň poskytne firme presné údaje o služobných a súkromných jazdách vodičov, teda knihu jázd, no i prípadné škody na vozidlách. Obdobne, ak firma využíva car sharing či car pooling, získa rovnako presné údaje o spotrebe svojich vodičov.

V prípade potreby napríklad ponúkame firmám aj možnosti školení defenzívnej jazdy, kde analyzujeme príčiny nadmernej spotreby, ako aj možnosti jej zníženia a optimalizovania,“ dodáva na záver odborníčka Business Lease Slovakia.

----------------------------------

Chcete vedieť, aké výhody Vám môžu priniesť naše služby? Neváhajte kontaktovať náš obchodný tím a dohodnúť si osobné stretnutie!

https://www.businesslease.sk/produkty-a-sluzby/operativny-leasing

----------------------------------

Kontakt

Business Lease Slovakia s.r.o, Twin City Tower, Mlynské Nivy 10, 821 09 Bratislava

p.volckova@businesslease.sk, tel.: +421 904 892 646, www.businesslease.sk

O spoločnosti Business Lease

Business Lease Slovakia je stredoeurópskou lízingovou spoločnosťou patriacou do skupiny Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave a má pobočku v Košiciach. Nadnárodná spoločnosť pôsobí aj v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

Na Slovensku bola spoločnosť Business Lease založená v roku 1998 v Bratislave. Podporujeme myšlienky spoločenskej zodpovednosti, mobility, inovácií, cirkulárnej ekonomiky a veľmi nám záleží na spokojnosti našich zákazníkov, zamestnancov aj našich dodávateľov. Dávame si záležať na budovaní zdravej firemnej kultúry a hodnotách. Okrem veľkých medzinárodných zákazníkov poskytujeme služby aj pre menšie a stredne veľké spoločnosti s balíkmi služieb šitých na mieru.

Komplexné riešenie mobility:  

• Operatívny leasing pre firmy https://businesslease.sk  

• Krátkodobý prenájom https://businessrent.sk‍

• Operatívny lízing pre zamestnancov a fyzické osoby https://activelease.sk

• Predaj preverených jazdených áut po operatívnom leasingu https://carsandcare.sk

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Utrechte. AutoBinck Group pôsobí na trhu od roku 1907 a dnes je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe. Skupina má tri divízie, patrí pod ňu 24 spoločností v 7 európskych krajinách. Celkový počet zamestnancov AutoBinck Group je 1 102. Ročné tržby skupiny predstavujú 985 miliónov.

Dovoľte nám kontaktovať vás

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.