Autor
Petra Volčková
22.7.2024
No items found.

Pri nehode zachovajte rozvahu. Dôležité je dodržať toto!

Zvýšený dovolenkový ruch a čoraz častejšie výčiny počasia sa podpisujú pod mnohé poistné udalosti na cestách. Čo robiť, kedy volať políciu, ako  zdokumentovať udalosť, a kedy pomôže havarijné poistenie?

----------------------------------

Utrhnuté spätné zrkadlo pri strete s iným vozidlom na úzkej ceste, nezvládnutá zákruta, neschopnosť okamžite reagovať a pribrzdiť, vykradnuté zaparkované auto, stret s jeleňom v plnej rýchlosti, ale aj letiaci kameň či padajúci strom na cestu. Stačí sekunda a na prvý pohľad pokojná cesta na dovolenku sa môže zmeniť na hororovú. Často je dôvodom neprimeraná rýchlosť, nedostatočná koncentrácia vodiča, ale aj nečakaný stret so zvieraťom, resp. iným predmetom, najmä v prípade vyčíňania počasia.

Dôležité je vždy jazdiť tak, aby k poistnej udalosti vôbec nedošlo. Teda prispôsobiť jazdu stavu vozovky, predvídať situáciu na ceste, nejsť do rizika, kontrolovať rýchlosť, rešpektovať dopravné značenie, šoférovať bez použitia alkoholu, používať bezpečnostný pás, nerozptyľovať svoju pozornosť počas jazdy a podobne,“ zdôrazňuje Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre fyzické aj právnické osoby. Ak napriek tomu k poistnej udalosti dôjde, odborník radí, ako zvládať základné situácie

----------------------------------

Zachovajte rozvahu

Panika situáciu len zhorší. Ako upozorňuje odborník, v prvom rade sa  ubezpečte, či nie je ohrozený život. Ak áno, treba okamžite poskytnúť prvú pomoc a volať záchrannú službu. Nové vozidlá  majú už pri vnútornom spätnom zrkadle namontované takzvané SOS tlačidlo systému e-Call, ktorého zatlačením ste priamo spojení s tiesňovou linkou. Tá vie okamžite poskytnúť pomoc, a, ak je to nutné, zorganizovať všetky záchranné zložky. „Je dôležité, aby ste mali kontakty, vrátane asistenčnej služby, vždy na dosah. Každá poisťovňa tiež v rámci havarijného poistenia poskytuje aj asistenčnú službu, jej rozsah závisí, samozrejme, od podmienok poistenia,“ konštatuje Vladimír Guštafik. Je preto dôležité sa na to pri uzatváraní havarijného poistenia sústrediť.

Kvalitná lízingová spoločnosť tiež v rámci služieb klientom poskytuje aj vlastnú cestnú asistenciu, ktorá pokrýva najmä odtiahnutie vozidla a náhradné vozidlo, a to nonstop, aj počas sviatkov, na Slovensku aj v Európe,“ podotýka odborník Business Lease Slovakia. Pomocou sú aj kontakty na slovenský konzulárny úrad v krajine, kde k poistnej udalosti došlo. Kým príde pomoc, vedia poradiť, čo oceníte, najmä ak sa neviete dohovoriť cudzím jazykom.

----------------------------------

Políciu už vždy volať nemusíte, ale...

Novela Zákona o cestnej premávke zmenila dôvody, kedy  k poistnej udalosti volať políciu. Doposiaľ nebolo povinné volať políciu v prípade, ak výška škody na vozidle či majetku neprekročila 4000 eur, účastníci sa dohodli na vinníkovi, nikto nebol zranený ani usmrtený, nedošlo k úniku nebezpečných vecí a žiadny z účastníkov nebol pod vplyvom omamných látok. Po novom sa mení definícia škodovej udalosti a dopravnej nehody. Ak dôjde len k hmotnej škode bez ohľadu na jej výšku, pôjde o škodovú udalosť bez povinnosti volať políciu. Musí však zároveň platiť, že nedošlo k poraneniu či usmrteniu niektorého z účastníkov poistnej udalosti, účastníci sa dohodli na zavinení a vypísali spolu tlačivo na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody. Pozor však, ak došlo aj k poškodeniu verejného majetku, alebo je vinník neznámy, Vladimír Guštafik radí políciu privolať. Obdobne v prípade stretu s divou zverou je vždy povinnosťou privolať políciu, a to bez ohľadu na výšku škody.

V prípade škody na zaparkovanom vozidle, ktorú spôsobil neznámy páchateľ, vždy privolajte aj políciu. Inak sa  vystavujete riziku krátenia alebo zamietnutia poistnej udalosti. Dôvodom je práve definícia dopravnej nehody, pretože pri takejto udalosti vinník ušiel z miesta nehody. Mnohé z týchto škôd vznikajú pri parkovaní v pozemných garážach, kde sa vinník dá dohľadať vďaka kamerovému systému. Pomôže to aj vám, nakoľko škody, pri ktorých je vinník známy, sa do škodového priebehu nezarátavajú, takže k navyšovaniu poistného v ďalšom poistnom období z tohto dôvodu nedôjde. Ak by polícia odmietla prísť, vy ste si zákonnú povinnosť splnili, čo môžete dokladovať telefonátom na políciu. Poisťovne to budú akceptovať ako dodržanie poistných podmienok a príslušnej legislatívy

----------------------------------

Zdokumentujte nehodu

Tento krok je veľmi dôležitý najmä kvôli riešeniu poistnej udalosti a požiadavke o poistné plnenie zo strany poisťovne,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Priebeh poistnej udalosti riadne zdokumentujte bez ohľadu, či došlo len k škodám na vozidle, resp. či privoláte políciu. „Odporúčame nosiť v aute aj formulár Záznam o nehode. Jeho vyplnenie následne uľahčí celý vybavovací proces s poisťovňou. V prípade operatívneho lízingu tiež odporúčame klientom zdokumentovať udalosť, no následne už celý vybavovací proces s poisťovňou zabezpečuje lízingová spoločnosť,“ dodáva Vladimír Guštafik.

V prípade, že sa vplyvom počasia na vás zvalil strom alebo ho poškodila padnutá vetva, je fotodokumentácia rovnako dôležitá pre ďalší postup pri žiadosti o poistné plnenie. Ak na zaparkované vozidlo padla omietka či dokonca kus strechy, môžete kontaktovať aj správcu budovy.

Ak nemôžete na mieste spísať záznam o nehode, poznačte si všetky údaje vinníka a spravte základnú fotodokumentáciu nehody. Pri cestách do zahraničia sú na zváženie aj pripoistenia, napríklad právnej pomoci, ak by vám boli zadržané doklady a podobne.

Práve havarijné poistenie vie do veľkej miery zmierniť následky poistnej udalosti.

Kvalitné havarijné poistenie kryje aj škody vzniknuté neznámym vozidlom alebo osobou. A to nielen pri strete s iným vozidlom či vecou počas jazdy, ale môže sa tak stať pokojne pri parkovaní alebo cúvaní na parkovisku, poškodení pri vykradnutí vozidla alebo jeho krádeži, pri živelných udalostiach, pri páde vetvy či stromu na vozidlo,“ podotýka Vladimír Guštafik.

----------------------------------

Krádež batožiny či auta

Ak vám na dovolenke ukradli z auta batožinu či dokonca ukradli celé vozidlo, aj tu je dôležité celú udalosť riadne zdokumentovať. Poisťovňu bude zaujímať, ako bolo vozidlo voči krádeži zabezpečené. Štandardným zabezpečením auta dodávaným sériovo u všetkých nových vozidiel je elektronický imobilizér. Toto základné zabezpečenie je u väčšiny poisťovní postačujúce v priemere do limitu hodnoty nového vozidla, teda okolo 20 000 eur.

Tento limit sa však u poisťovní môže odlišovať. Pre drahšie vozidlá poisťovne zvyčajne vyžadujú dodatočné zabezpečenie vozidla voči krádeži a na výber má klient najčastejšie z troch možností – alarm s plávajúcim kódom alebo mechanické zabezpečenie riadiacej páky pevne spojené s karosériou vozidla, prípadne vyhľadávací systém na báze GPS.

----------------------------------

Kedy poistenie nepomôže

Pozor však, ak ste mali batožinu či veci mimo batožinového priestoru, teda viditeľne a voľne pohodené vo vozidle, alebo vám vinník spôsobil škody na elektronických prístrojoch, ktoré nie sú pevne spojené s vozidlom, poisťovňa vám poistné plnenie odmietne.

O poistné plnenie prídete poväčšine aj v prípade, ak vám zničili elektroinštaláciu napríklad hlodavce. Kým stret so zverou je poistná udalosť, poškodenie elektroinštalácie hlodavcami je v poistných podmienkach mnohých poisťovní vylúčené.

Poisťovňa odmietne poistné plnenie aj vtedy, ak k poistnej udalosti došlo pod vplyvom alkoholu, išli ste vedome do rizika, neprispôsobili ste jazdu stave vozovky a poveternostným vplyvom a pod.

----------------------------------

----------------------------------

Kontakt

Business Lease Slovakia s.r.o, Twin City Tower, Mlynské Nivy 10, 821 09 Bratislava

p.volckova@businesslease.sk, tel.: +421 904 892 646, www.businesslease.sk

O spoločnosti Business Lease

Business Lease Slovakia je stredoeurópskou lízingovou spoločnosťou patriacou do skupiny Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave a má pobočku v Košiciach. Nadnárodná spoločnosť pôsobí aj v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

Na Slovensku bola spoločnosť Business Lease založená v roku 1998 v Bratislave. Podporujeme myšlienky spoločenskej zodpovednosti, mobility, inovácií, cirkulárnej ekonomiky a veľmi nám záleží na spokojnosti našich zákazníkov, zamestnancov aj našich dodávateľov. Dávame si záležať na budovaní zdravej firemnej kultúry a hodnotách. Okrem veľkých medzinárodných zákazníkov poskytujeme služby aj pre menšie a stredne veľké spoločnosti s balíkmi služieb šitých na mieru.

Komplexné riešenie mobility:  

• Operatívny leasing pre firmy https://businesslease.sk  

• Krátkodobý prenájom https://businessrent.sk

• Operatívny lízing pre zamestnancov a fyzické osoby https://activelease.sk

• Predaj preverených jazdených áut po operatívnom leasingu https://carsandcare.sk

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Utrechte. AutoBinck Group pôsobí na trhu od roku 1907 a dnes je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe. Skupina má tri divízie, patrí pod ňu 24 spoločností v 7 európskych krajinách. Celkový počet zamestnancov AutoBinck Group je 1 102. Ročné tržby skupiny predstavujú 985 miliónov.

Dovoľte nám kontaktovať vás

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.